Mafalde z brukselką i suszonymi pomidorami


Trzeba było zrobić szybciutko obiad a pomysłu w głowie brak! No cóż, bywa... :)
Szybki przegląd lodówki, szafek i czego tam jeszcze trzeba było, i powstało szybkie makkarrroni.

  • filet z piersi kurczaka
  • brukselka 300-400g
  • czosnek- 2 ząbki
  • por- ok 5cm
  • suszone pomidory (mogą być w oliwie)
  • makaron
  • śmietana kwaśna
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz, gałka muszkatołowa, olej
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem oraz delikatnie oblewamy olejem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. 

Brukselkę oczyszczamy i kroimy w paski, podobnie robimy w porem. Czosnek drobno siekamy.



Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, ich ilość zależy od naszych upodobań. Ja dałam około pięciu sztuk. Miałam suszone, nie zalane oliwą, ostały się jeszcze po wakacjach. ☀️☀️☀️☀️


Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy chwilę brukselkę.

 Jak się zarumieni dodajemy czosnek z porem i pomidorami, i zmniejszamy temperaturę smażenia. 



Kiedy warzywa odrobinę zmiękną, zdejmujemy je z patelni, a następnie podsmażamy na niej mięso. 

Przez chwilę, na większym ogniu, po obu stronach, tak, aby mięso się "zamknęło".

Do kawałków  kurczaka ponownie dokładamy warzywa, zalewamy śmietaną i dajemy chwilę, aby się przegryzły smaki. Ilość śmietany oraz zawartość tłuszczu zostawiam dla waszych kubków smakowych :)


Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. 

Świetnym dopełnieniem jest świeża natka pietruszki. 

Makaron gotujemy osobno, wg przepisu podanego na opakowaniu. 

Pamiętajcie, żeby po ugotowaniu nie przelewać go zimną wodą. 

Myślę, że sprawdzi się większość grubszych makaronów, u mnie był to Mafalde.






Smacznego!



Komentarze

Popularne posty