Zupa szczawiowa
Pyszna domowa zupa! Taką pamiętam z dzieciństwa! A czas przygotowania to nie dłużej jak 15 min :) Nie ma to jak sezonowe dania!
- duża garść szczawiu bądź przygotowany na zimę słoiczek (nie polecam słoików ze sklepu)
- 1 szkl. śmietany kwaśnej 18%
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- sól, cukier
- koperek
Szczaw drobno kroimy. Do garnka wlewamy ok. 1.5 l wody. Zagotowujemy i dodajemy do niej szczaw. Dodajemy sól i całość zagotowujemy. Dajemy 5 minut na pogotowanie.
Do miseczki odlewamy trochę wody i rozpuszczamy w niej masło. Następnie dodajemy śmietanę i hartujemy ją. Część przelewamy do garnka. Do pozostałej części wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, tak aby nie powstały z niej grudy.Również przelewamy do zupy. Całość nam się lekko zagęści. Odlewamy jeszcze raz niedużą ilość i dodajemy surowe jajko. Trzeba je trochę rozbełtać, przelać do garnka i odczekać, aż się zetnie. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z dodatkowo ugotowanymi na twardo jajkami i posiekanym koperkiem. Oczywiście osobno gotujemy do tego ziemniaki- w wersji obiadowej.
W wersji mniej obiadowej - wlewam w kubek i piję jak herbatę :)
Smacznego! :)
Do miseczki odlewamy trochę wody i rozpuszczamy w niej masło. Następnie dodajemy śmietanę i hartujemy ją. Część przelewamy do garnka. Do pozostałej części wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, tak aby nie powstały z niej grudy.Również przelewamy do zupy. Całość nam się lekko zagęści. Odlewamy jeszcze raz niedużą ilość i dodajemy surowe jajko. Trzeba je trochę rozbełtać, przelać do garnka i odczekać, aż się zetnie. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z dodatkowo ugotowanymi na twardo jajkami i posiekanym koperkiem. Oczywiście osobno gotujemy do tego ziemniaki- w wersji obiadowej.
W wersji mniej obiadowej - wlewam w kubek i piję jak herbatę :)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz