Żołądki w sosie śmietanowym
Choć sporo pracy jest przygotowaniem podrobów, to na prawdę warto dla tego smaku.
- 1 kg żołądków
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- kwaśna śmietana
- koperek
- sól, pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie
- mąka
Żołądki oczyszczamy i obgotowujemy.
Zalewamy je jeszcze raz czystą wodą, dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotujemy do miękkości podrobów.
4 łyżki śmietany hartujemy wywarem z żołądków, dosypujemy 2 łyżki mąki i dobrze rozprowadzamy, żeby nie porobiły się grudy. (mąkę dajemy dla zagęszczenia sosu)
Do powstałego sou dodajemy sporo posiekanego kopru i doprawiamy do smaku.
Dla lubiących mocniejsze smaki, można dodać trochę chrzanu, ja niestety nie przepadam za chrzanem, dlatego u mnie gulasz w takiej wersji.
Mniam!
Komentarze
Prześlij komentarz