Żołądki w sosie śmietanowym

Choć sporo pracy jest przygotowaniem podrobów, to na prawdę warto dla tego smaku.

  • 1 kg żołądków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • kwaśna śmietana
  • koperek
  • sól, pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie
  • mąka

Żołądki oczyszczamy i obgotowujemy. 
Zalewamy je jeszcze raz czystą wodą, dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotujemy do miękkości podrobów.
4 łyżki śmietany hartujemy wywarem z żołądków, dosypujemy 2 łyżki mąki i dobrze rozprowadzamy, żeby nie porobiły się grudy. (mąkę dajemy dla zagęszczenia sosu)
Do powstałego sou dodajemy sporo posiekanego kopru i doprawiamy do smaku.
Dla lubiących mocniejsze smaki, można dodać trochę chrzanu, ja niestety nie przepadam za chrzanem, dlatego u mnie gulasz w takiej wersji. 
Mniam!

Komentarze

Popularne posty