Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Przyszła pora na dynię. Nie tylko na słodko. 
Dla tych którzy lubią wszelakie zapiekanki, ta będzie doskonała!
Składniki potrzebne do przygotowania:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 0,5 kg dyni
  • 1 cebula duża
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do wysmarowania naczynia
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Na drobnych oczkach jarzynowych, bądź typowych dla ziemniaków. Odcedzamy na sitku( nie wylewamy wody). Przerzucamy na miskę i dodajemy skrobię(zebrała się na dnie naczynia z wodą z ziemniaków).
Dynię również trzemy na drobno  i dodajemy do miski.
Cebulę drobno kroimy.
Boczek kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dorzucamy cebulę i razem podsmażamy.

Gdy lekko przestygnie, przerzucamy do startych warzyw.
Dodajemy jajka oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.



Olejem smarujemy naczynie, w którym będziemy piec.
Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy ok 1,5h.


Świetnie smakuje podana ze szklanką zimnego mleka albo z surówką z białej kapusty.

Komentarze

Popularne posty