Zapiekanka ziemniaczana z dynią
Przyszła pora na dynię. Nie tylko na słodko.
Dla tych którzy lubią wszelakie zapiekanki, ta będzie doskonała!
Dla tych którzy lubią wszelakie zapiekanki, ta będzie doskonała!
- 1 kg ziemniaków
- ok. 0,5 kg dyni
- 1 cebula duża
- 250 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
- olej do wysmarowania naczynia
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Na drobnych oczkach jarzynowych, bądź typowych dla ziemniaków. Odcedzamy na sitku( nie wylewamy wody). Przerzucamy na miskę i dodajemy skrobię(zebrała się na dnie naczynia z wodą z ziemniaków).
Dynię również trzemy na drobno i dodajemy do miski.
Dynię również trzemy na drobno i dodajemy do miski.
Cebulę drobno kroimy.
Boczek kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dorzucamy cebulę i razem podsmażamy.
Boczek kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dorzucamy cebulę i razem podsmażamy.
Gdy lekko przestygnie, przerzucamy do startych warzyw.
Dodajemy jajka oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.
Olejem smarujemy naczynie, w którym będziemy piec.
Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy ok 1,5h.
Świetnie smakuje podana ze szklanką zimnego mleka albo z surówką z białej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz