"Chińska" surówka

Suróweczka niczym ta, prosto z baru chińskiego.
Przepis prosto od taty, który kombinował, kombinował i wykombinował :)
  • główka kapusty, taka średniej wielkości
  • duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl octu
  • 1/2 szkl  cukru
  • łyżeczka soli
Kapustę drobno poszatkowac. Marchewkę zetrzec na tarce jarzynowej, o grubych oczkach.
Warzywa połączyc i posolic.

Czosnek drobno posiekac. W garnku podgrzac olej i podsmazyc lekko czosnek.
Należy uważac  żeby czosnek się nie przypalił, bo wtedy robi się gorzki.
Po chwili wsypujemy cukier i wlewamy ocet.

Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Lekko studzimy i zalewamy warzywa. Odstawiamy do lodówki i czekamy co najmniej kilka godzin,
aż się "przygryzie".

Najlepsza jest na drugi dzień albo chociaż po kilku godzinach. :)
 Idealnie pasuje do dań z ryżem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komentarze

Popularne posty