Cukinia faszerowana

Sposób na przemycenie trochę warzyw mięsożercom. I DZIAŁA, kuszą się :)

  • 3 średnie cukinie
  • 250 g mielonego mięsa
  • 2 małe papryki( ja miałam czerwoną i zieloną, kolorystyka dowolna)
  • cebula
  • natka pietruszki -duuuużo 
  • jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka-możecie dodać swoje ulubione przyprawy
  • ser żółty

Cukinię kroimy na połówki i wydrążamy z nich miąższ. Delikatnie oprószamy je solą, ziołami prowansalskimi i odstawiamy na min. godzinkę.
*Cukinia puści trochę wody, należy ją zlać. Uchroni to potrawę, przed gorzkim posmakiem.


W tym czasie doprawiamy mięso.
Paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, jajko, natkę pietruszki i doprawiamy przyprawami. Sól dodajemy wg. smaku, odrobinę pieprzu i nadrabiamy dużą ilością papryki sproszkowanej. Mięso dokładnie wyrabiamy.

Przygotowane wcześniej cukinie wypełniamy farszem mięsnym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 20 min. w temp.150°.

Gdy wystarczająco się podpiecze, posypujemy startym żółtym serem i jeszcze raz zapiekamy, tym razem tylko chwilę, aż ser się rozpuści, lub jak kto woli, aż się zrumieni :)

Zdjęcia niestety brak, zagubiłam w akcji... Z czasem dorzucę :)

Komentarze

Popularne posty