Cukinia faszerowana
Sposób na przemycenie trochę warzyw mięsożercom. I DZIAŁA, kuszą się :)
- 3 średnie cukinie
- 250 g mielonego mięsa
- 2 małe papryki( ja miałam czerwoną i zieloną, kolorystyka dowolna)
- cebula
- natka pietruszki -duuuużo
- jajko
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka-możecie dodać swoje ulubione przyprawy
- ser żółty
Cukinię kroimy na połówki i wydrążamy z nich miąższ. Delikatnie oprószamy je solą, ziołami prowansalskimi i odstawiamy na min. godzinkę.
*Cukinia puści trochę wody, należy ją zlać. Uchroni to potrawę, przed gorzkim posmakiem.Paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, jajko, natkę pietruszki i doprawiamy przyprawami. Sól dodajemy wg. smaku, odrobinę pieprzu i nadrabiamy dużą ilością papryki sproszkowanej. Mięso dokładnie wyrabiamy.
Pieczemy ok 20 min. w temp.150°.
Zdjęcia niestety brak, zagubiłam w akcji... Z czasem dorzucę :)
Komentarze
Prześlij komentarz