Karkówka z pieczarkami

Kiedy spodziewamy się gości na obiedzie, zawsze chcemy zrobić coś pysznego, a jednocześnie nie pochłaniającego dużo czasu i energii do przygotowania. Robiąc tą karkówkę w kuchni stoimy tylko chwilę, a później już tylko sprawdzamy piekarnik :) Tylko zwiększamy porcję na proszony obiad :)
  • 3 duże plastry karkówki
  • ok.20g pieczarek
  • 3 duże  cebule
  • sól, pieprz,maka
  • olej do smażenia
Sos:
  • 4 łyżki maggi
  • 5łyżek cukru
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Karkówkę dość mocno rozbijamy i zasypujemy sola i pieprzem, aby mięso przeszło przyprawami. Plastry kroimy na połowę, tak aby powstało sześć kawałków.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki i lekko oprószamy solą. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso obtaczamy w mące i szybko podsmażamy na dużym ogniu, tak do lekkiego zarumienienia.
W naczyniu do zapiekania, na dnie, układamy połowę pieczarek. Na to połowę porcji cebuli. Następnie kładziemy obsmażone mięso i znowu cebulę, a na nią resztę pieczarek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu i... gotowe :)
Gdy minie pół godziny, wyjmujemy karkówkę i zalewamy ją sosem. Ponownie wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 15 min.
Teraz już tylko ziemniaczki i do stołu! :)
Smacznego!

Popularne posty