Ogórki małosolne

Pierwsze małosolne  ogórki... mmmm ! :)
  • ok. 2 kg ogórków gruntowych ( oczywiście najlepsze te z własnego ogródka, my mamy to szczęście ;-))
  • 5 ząbków czosnku (też się zdarzy, że swój )
  • kawałek chrzanu
  • liście dębu oraz liście winogrona
  • sól
  • koper
Na dnie słoja bądź innego naczynia, w którym chcemy zrobić ogórki kładziemy gałązkę kopru-albo dwie, czosnek (ok. 2 ząbków; zawsze kroje je na mniejsze kawałki), kawałek chrzanu i liść winogrona. Na tym ścisło układamy ogórki.

Dalej, ponownie kładziemy warstwę jw. I znowu ogórki.
Ponieważ bardzo lubię wyraziste ogórki, chrupiące i mocno czosnkowe) każdą warstwę ogórków przekładam dodatkami. Gdy ułożymy wszystkie ogórki, zalewamy je osolona wodą. Na każdy litr wody, dajemy kopiastą łyżkę soli. (zalewam zimną wodą)


Odstawiamy w kąt i już zostaje tylko czekać...! :)

Gdy nie mamy czasu na czekanie, możemy zalać ogórasy przegotowaną, ciepłą wodą- szybciej dojdą.




Smacznego!

Popularne posty