Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:
- suszone grzyby (2 duże garście)
- 500g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- sól, pieprz
Grzyby namaczamy na noc. Następnie zalewamy je wodą i obgotowujemy. Podobnie z kapustą, delikatnie ją obgotowujemy, żeby trochę zmiękła.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko jakieś 15 min.
Farsz powinien być wyrazisty w smaku.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko jakieś 15 min.
Farsz powinien być wyrazisty w smaku.
Ciasto:
- 500g mąki
- 1 jajo
- łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka miękkiego masła
Mąkę łączymy z solą, dodajemy jajko,masło i odrobinę wodę. Mieszamy, następnie dolewamy powoli wodę, ciągle wyrabiając ciasto.
Powinno być gładkie i bez grudek. Przykrywamy scierką i odstawiamy na chwile, ciasto zrobi się elastyczne.
Wtedy rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką/kubkiem- czym tam lubicie - okrągłe placki.
Powinno być gładkie i bez grudek. Przykrywamy scierką i odstawiamy na chwile, ciasto zrobi się elastyczne.
Wtedy rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką/kubkiem- czym tam lubicie - okrągłe placki.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min. po wypłynięciu na wierzch.
Najlepiej smakują odsmażone!
Komentarze
Prześlij komentarz