Pierogi z kapustą i grzybami









O pierogach nic nie trzeba pisać!                                                                                                                               










Farsz:
  • suszone grzyby (2 duże garście)
  • 500g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
Grzyby namaczamy na noc. Następnie zalewamy je wodą i obgotowujemy. Podobnie z kapustą, delikatnie ją obgotowujemy, żeby trochę zmiękła.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko jakieś 15 min.
Farsz powinien być wyrazisty w smaku.
Ciasto:
  • 500g mąki
  • 1 jajo 
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka miękkiego masła
Mąkę łączymy z solą, dodajemy jajko,masło i odrobinę wodę.  Mieszamy, następnie dolewamy powoli wodę, ciągle wyrabiając ciasto.

Powinno być gładkie i bez grudek. Przykrywamy scierką i odstawiamy na chwile, ciasto zrobi się elastyczne.
Wtedy rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką/kubkiem- czym tam lubicie - okrągłe placki.
Na wycięte ciasto nakładamy farsz i kleimy pierogi.


Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min. po wypłynięciu na wierzch.
Najlepiej smakują odsmażone!

Komentarze

Popularne posty