Drobiowe serca w warzywach
Serducha! Szkoda,że tak rzadko się za nie zabieram... Właściwie to Why?
Może dlatego, że potrzeba chwili, żeby je "ogarnąć"...?
Hmmm
No cóż, czasami się zdarzy, ze zrobię :)
- 1 kg serc drobiowych
- 2 papryki
- ok.150 g pieczarek
- cebula
- czosnek 2 ząbki
- ostra pasta paprykowa
- sól, pieprz, słodka papryka
- śmietana
- natka pietruszki
- olej do smażenia/ oliwa/ masło (jak kto lubi :) )
Serca należy dokładnie oczyścić. Ja zazwyczaj zostawiam je na trochę w wodzie, żeby się wymoczyły. Potem obgotowuje je w osolonej wodzie, tak żeby były na w pół miękkie
wyjmuję z wody i kroję na mniejsze części. Możecie zostawić nie krojone, jak lubicie.
Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Papryki pozbawiam gniazd nasiennych i kroję je w kostkę. Czosnek drobno siekam. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażam z
czosnkiem na rozgrzanym oleju. Lekko solę, aby wydobyć słodki smak cebuli. Dodaję
pokrojone serca i chwilę podsmażam.
Następnie dodaję pieczarki i paprykę, podlewam ok.1,5 szkl wody i dalej podduszam. Dokładam ok. 1 łyżki ostrej pasty paprykowej.
Po kilku minutach doprawiam do smaku sola, pieprzem oraz słodką papryka w proszku.Na koniec można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany (wg. gustu) i natkę pietruszki.
U mnie tym razem z makaronem.
Życzę smacznego!
Uwielbiam podroby, wprosiłabym się chętnie na porcję takiego gulaszu, wygląda pycha!
OdpowiedzUsuń