Drobiowe serca w warzywach




Serducha! Szkoda,że tak rzadko się za nie zabieram... Właściwie to Why?


Może dlatego, że potrzeba chwili, żeby je "ogarnąć"...?
Hmmm

No cóż, czasami się zdarzy, ze zrobię :)








  • 1 kg serc drobiowych
  • 2 papryki 
  • ok.150 g pieczarek
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • ostra pasta paprykowa
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • śmietana 
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia/ oliwa/ masło (jak kto lubi :) )

Serca należy dokładnie oczyścić. Ja zazwyczaj zostawiam je na trochę w wodzie, żeby się wymoczyły. Potem obgotowuje je w osolonej wodzie, tak żeby były na w pół miękkie
wyjmuję z wody i kroję na mniejsze części. Możecie zostawić nie krojone, jak lubicie.


Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Papryki pozbawiam gniazd nasiennych i kroję je w kostkę. Czosnek drobno siekam. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażam z

czosnkiem na rozgrzanym oleju. Lekko solę, aby wydobyć słodki smak cebuli. Dodaję
pokrojone serca i chwilę podsmażam.

Następnie dodaję  pieczarki i paprykę, podlewam ok.1,5 szkl wody i dalej podduszam. Dokładam ok. 1 łyżki ostrej pasty paprykowej.
Po kilku minutach doprawiam do smaku sola, pieprzem oraz słodką papryka w proszku.
Na koniec można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany (wg. gustu) i natkę pietruszki.
U mnie tym razem z makaronem.



Życzę smacznego! 

Komentarze

  1. Uwielbiam podroby, wprosiłabym się chętnie na porcję takiego gulaszu, wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty