Słodki sos chilli
.
W poszukiwaniu smaku gotowego sosu chilli z butelki...
Smak jest powalający, spróbujcie sami.
Składniki:
- duża ostra papryczka chilli/ pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 60 g cukru
- ok. 60 ml octu
- 1/4 łyżeczka soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Czosnek obieramy z łupinek. Papryczkę kroimy na pół i oczyszczamy z miąższu. Musimy pozbyć się tylko miąższu, pozostawiając przy tym ziarna. Paprykę kroimy na mniejsze części i razem z czosnkiem wkładamy do blendera i szczelnie zamykamy. Całość miksujemy, aż uzyskam drobniutkie kawałeczki.
Przekładamy do garnka, zalewamy płynnymi składnikami i zasypujemy cukrem i solą. Całość zagotowujemy i podgrzewamy przez kilka minut.
Przekładamy do garnka, zalewamy płynnymi składnikami i zasypujemy cukrem i solą. Całość zagotowujemy i podgrzewamy przez kilka minut.
Mąkę rozprowadzamy w łyżce wody i dolewamy do sosu ciągle mieszając. Chwilę pozostawiamy na ogniu, aż zgęstnieje.
Przelewamy do szklanego naczynia i odstawiamy, żeby ostygło.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz