Żeberka z brzoskwiniami na słodko
Żeberka kojarzą nam się z ciężkostrawna potrawą. Może i tak, ale od wielkiego dzwonu, nie zaszkodzą :)
Te są w nieco innej odsłonie, na słodko. I w lekko okrojonej ilościowo wersji :)
- ok. 500g żeberek wieprzowych
- marchewka
- cebula
- brzoskwinie w zalewie
- rodzynki
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia, maka
Żeberka dobrze myjemy i osuszamy z wody.
Nacieramy je solą, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Dobrze, gdy mięsiwo jest w temperaturze pokojowe, nie prosto z lodówki, wtedy nie spada nam drastycznie temp.na patelni i szybko zamkniemy mięso.
Nacieramy je solą, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Dobrze, gdy mięsiwo jest w temperaturze pokojowe, nie prosto z lodówki, wtedy nie spada nam drastycznie temp.na patelni i szybko zamkniemy mięso.
Przekładamy do garnka, a na patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę.
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i dorzucamy do garnka. Dodajemy cebulę, liść laurowy i 2 ziarna ziela.
Wszystko zalewamy wrzątkiem, tak aby sos był ok. 2 cm nad mięsem. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie odchodziły od kości, odlewamy trochę sosu.
Wlewamy go do drugiego garnuszka i dolewamy drugie tyle zalewy z brzoskwiń. Do całości dorzucamy garść rodzynek i zagotowujemy. Podgrzewamy chwilę, aby smaki się połączyły. Jeśli powstały sos jest mało słodki, dolejmy jeszcze syropu z brzoskwiń.
Mięso układamy na sypkim ryżu, polewamy przygotowanym sosem i dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Komentarze
Prześlij komentarz