Zupa gołąbkowa

Ponieważ bardzo lubię gołąbki, ale jestem zbyt leniwa żeby je ciągle robić, znalazłam kiedyś w internecie ciekawy sposób, idealny dla mnie :)
Zupa! Wrzucamy wszystko do gara i mamy zupę gołąbkową.
Smak niemalże identyczny, pracy i czasu dużo mniej :)




  • 500 g mięsa mielonego
  • 700 g kapusty białej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy - 1 l - można użyć pomidorów z puszki, wtedy 2 opakowania
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,  słodka sproszkowana papryka, łyżeczka cukru, sól, pieprz
  • 100 g ryżu
  • masło
  • koncentrat pomidorowy- opcjonalnie
  • natka pietruszki bądź koperek świeży



Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy ją w garnku, na rozgrzanym maśle.



 Gdy się lekko zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso mielone. Lekko solimy i pieprzymy, żeby mięso nabrało lekkiego aromatu i nie było jałowe w smaku.
Dajemy liście laurowe, ziele oraz pieprz ziarnisty.
Całość chwilę smażymy i zalewamy przecierem pomidorowym.


Gotujemy kilka minut.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka. Zalewamy ok. 1 litrem wody i zagotowujemy. Kiedy kapusta zrobi się lekko miękka, dodajemy surowy ryż i gotujemy, aż do jego miękkości.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka oraz cukrem. Jeśli uważacie, że potrawa jest mało "pomidorowa" możecie jeszcze dodać trochę koncentratu pomidorowego.



Na koniec dajemy koperek bądź pietruszkę, jak ktoś lubi można i to i to :)
Tak powstała sycąca zupa dla leniwych, o smaku gołąbków :)
 Smacznego !

Popularne posty