Gulasz
Są takie dni, kiedy panuje kompletna pustka w głowie i nie mam pomysłu na obiad.
Pustka w głowie, w lodówce... Bywa ;)
Ale, że w zamrażarce zazwyczaj jest jakiś kawałek mięsa, a warzyw raczej nam nie brakuje,
to powstaje Pan Gulasz. Szybki, smaczny i nie wymagający
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- dwie cebule
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora- biała częsc
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, słodka papryka mielona
- mąka, olej
Mięso kroimy w drobne kawałki. Niektórzy preferują sporą kostkę, ja cenie sobie czas :) Drobniejsze kawałki szybciej się przesmażą i ugotują, a wcale nie muszą się rozpaść. Pokrojone mięso obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obu stron. Nie przewracajmy mięsa od razu po wrzucenie na patelnię, dajmy mu chwilę, żeby się zamknęło i dopiero przełóżmy. Lekko solimy i pieprzymy. Tak właśnie teraz to robimy, na patelni :)
W garnku przygotowujemy przyprawy: pieprz, ziele, liść, odrobina soli. Warzywa ścieramy na tarce i również wkładamy do garnka. Oczywiście pora kroimy. Całość zalewamy wodą, tak ok. 2 cm nad warzywa i gotujemy.
Gdy mięso obsmażymy, przekładamy je do podgotowanych warzyw. Na tej samej patelni, której używaliśmy, podsmażamy cebulę. Gdy będzie rumiana, zalewamy ja lekko wodą, aby zebrać cały smak z patelni i całość przelewamy do garnka.
Jeśli w gulaszu będzie zbyt mało wody, dolejmy jej, tyle, aby warzywa z mięsem były lekko zakryte.
Całość gotujemy do miękkości mięsa. Uważajcie, żeby nie przywierało do dna, bo łatwo przypalić :)
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Ponieważ lubimy dużo zieleniny, gulasz podajemy z natka pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz