Krupnik
Zawsze robiłam stary, klasyczny krupnik.
Na kaszy jęczmiennej, z masą zieleniny i było pycha.
Coś mnie podkusiło i podłapałam pomysł znajomej, która gotuje krupnik ze śmietaną.
I tak powstała moja wersja zupy, nieco ( może nieco bardziej :) ) odbiegająca od tej, którą zawsze przyrządzam, ale muszę przyznać, że ma całkiem ciekawy smak :)
Z garnka pozbywamy się rozgotowanej zieleniny,a dodajemy do pokrojone jarzyny, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pęczak, który warto przepłukać zimną wodą. Całość solimy.
Na kaszy jęczmiennej, z masą zieleniny i było pycha.
Coś mnie podkusiło i podłapałam pomysł znajomej, która gotuje krupnik ze śmietaną.
I tak powstała moja wersja zupy, nieco ( może nieco bardziej :) ) odbiegająca od tej, którą zawsze przyrządzam, ale muszę przyznać, że ma całkiem ciekawy smak :)
- mięso drobiowe na wywar
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- zielona część pora
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- pół szkl. pęczaku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 suszone grzyby
- natka pietruszki
- koper
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Z przygotowanego mięsa oraz warzyw gotujemy wywar.
Ja użyłam porcji rosołowej z kurczaka. Mięso wraz z warzywami wkładamy do garnka. Zalewamy ok. 2 l zimnej wody. Dorzucamy ziele, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty, po 2-3 szt.
Suszone grzyby opłukujemy w wodzie.
Z wywaru zbieramy utworzoną pianę i dorzucamy grzyby.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż wywar nabierze smaku, a warzywa będą miękkie.
Jeśli to nastąpi, wyjmujemy warzywa i kroimy je na drobno.
Na tym etapie często wyjmuję mięso i oddzielam je od kości, po czym ponownie wkładam do rosołku.
Z garnka pozbywamy się rozgotowanej zieleniny,a dodajemy do pokrojone jarzyny, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pęczak, który warto przepłukać zimną wodą. Całość solimy.
Gotujemy do miękkości kaszy.
Na koniec gotowania, dodajemy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Dobrze smakuje z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz