Kudłaczki

Trochę słodkości zawsze poprawi samopoczucie każdemu, chyba bez wyjątków.
A dla tych co lubią smak kokosa i czekolady jak znalazł. Filiżanka kawy z ciastkiem i relaks murowany!




Ciasto:

  • masło roślinne
  • 0,5 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 szkl. cukru
Podane składniki zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
Do ostudzonej masy dodajemy powyższe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Będzie dość gęsta, tak ma być. :)
Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja miałam blaszkę ok. 36x24 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka. Zajęło to 15-20 min.

Ciasto po upieczeniu studzimy, i kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy polewę:

  • ok.szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 masło/ margaryna
  • 3 łyżki kakao
Całość zagotowujemy, pilnujmy, aby nie porobiły się grudki kakao. Gdy polewa będzie równo spływała po łyżce, zostawiamy ją do wystygnięcia.

Kawałki ciasta moczymy w chłodnej polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Dajemy chwilę odetchnąć, żeby polewa lekko zastygła.




Ot wszystko! Smacznego! 


Popularne posty