Pieczona ryba

Przysmak moich młodych kawalerów.
Hasło: RYBA i siedzą pięknie przy stole !
Zwłaszcza jak jest podana z surówką z kapusty kiszonej albo z brokułami!





  • dowolna ryba, ok.1 kg  - najczęściej używam polędwiczek lub kostek z mintaja, są całkiem niezłej jakości i dostępne praktycznie w każdym sklepie
  • masło  (tylko zwróćcie uwagę, aby to było faktycznie masło, nie miksy tłuszczowe)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • pęczek kopru
  • folia aluminiowa
Rybę należy rozmrozić, oczywiście tylko wtedy gdy mamy mrożoną :)
Jak to z rybą bywa, czasami warto ją przejrzeć i usunąć pozostałe ości, a zwłaszcza wtedy gdy będziemy ją podawać dzieciom. Filet filetem, a ość i tak może się trafić.

Przygotowaną rybę solimy z obu stron i oprószamy pieprzem cytrynowym.

Z foli aluminiowej przygotowujemy kilka mniejszych części- tyle, ile mamy kawałków ryby. Będzie nam służyła jako "sakiewki" da pieczenia.

Na każdym z kawałków folii kładziemy po plastrze masła. Na to kładziemy rybę, ponownie plaster masła i posypujemy siekanym koperkiem. Staram się nie żałować koperku, nadaje dużo smaku. Tak przygotowaną rybę zawijamy  w "sakiewki" i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.



Tym razem podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.









Popularne posty