Ciastka z jabłkami

U mnie to są "koperty" z jabłkami, choć ponoć mało je przypominają :)
Te ciastka to takie koło ratunkowe, gdy w domu brak słodkości, a chęć na nie niezmierna! :)
Sugeruję robić je z minimum podwójnej porcji, bo znikają z talerza, nie wiadomo kiedy i w jakich okolicznościach. Takie czary!
I uwaga! to jest ekspresowy przepis bez dodatku jajek! A jak ktoś się uprze to i bez dodatku cukru :)




  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • jabłka 
  • cukier puder
Z mąki, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm. Mogą być mniejsze/ większe- zależy jak duże chcecie ciasteczka.


Na środku każdego kwadracika kładziemy po kawałku jabłka i zawijamy rogi ciasta do środka. Powinny powstać koperty, mi zawsze wychodzą sakiewki- zakręcam ze sobą rogi, żeby się nie otwierały  podczas pieczenia.



Przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do ok.180 ͒ C piekarnika. Pieczemy ok. 15- 20 min., aż ciacha będą miały złoty kolor.



Już upieczone posypujemy cukrem pudrem. Przypominam, że do ciasta nie dawałam nawet odrobiny cukru, dlatego tutaj cukier puder robi całą robotę :)



To teraz tylko kawka i SMACZNEGO! 

Popularne posty