Krówki
Powiem szczerze, nigdy nie przypuszczałam, że przygotowanie domowych krówek może być tak proste i przyjemne.
Bo o tym jak smaczne, chyba nie muszę mówić...
Pyszne! Nakład pracy minimalny, efekt rewelacyjny!
A do tego KRÓWKI CIĄGUTKI! :)
Smacznego!
Bo o tym jak smaczne, chyba nie muszę mówić...
Pyszne! Nakład pracy minimalny, efekt rewelacyjny!
A do tego KRÓWKI CIĄGUTKI! :)
- 2 szklanki mleka
- pół kostki masła - 100g
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy i śmietankowy- po dwie krople
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy. W zasadzie to masa robi się sama :)
Co jakiś czas należy zamieszać, żeby nie zaczęło przywierać do dna.
Całość należy gotować ok. 1 godziny, do zgęstnięcia masy. Powinna mieć konsystencję trochę rzadszego budyniu. Uważajcie, bo zaczyna gęstnieć, łatwiej ją przypalić.
Gdy masa krówkowa będzie już gotowa, przelewamy ja do formy. Ja miałam silikonową foremkę i sprawdziła się idealnie. Jeśli nie macie silikonowych, spokojnie możecie wyłożyć inną formę papierem do pieczenia.
Całość odstawiamy do zastygnięcia na min. 1,5 h do lodówki.
Ja korzystając ze sprzyjającej aury, wystawiłam za okno :)
Kiedy już masa ładnie zastygnie, zabieramy się za krojenie. Kroiłam tak, aby kształtem przypominały standardowe cukierki, ale ponieważ tak się złożyło, że zrobiłam je w Walentynki, powstało i kilka serduszek. <3 w sumie to chyba więcej serduszek <3
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz