Makaron z cukinią i kurczakiem

Dania makaronowe robię zazwyczaj wtedy, gdy na szybko muszę przygotować obiad.
Nie są one mocno wymagające, ani jeśli chodzi o składniki, ani o nakład czasowy.
A efekt zazwyczaj spektakularny.
Tak jest i tym razem.




  • cukinia
  • kilka pieczarek
  • kawałek białej części pora
  • pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana
  • sól, pieprz
  • makaron
  • olej
Filet z kurczaka kroimy do drobne kawałki, soli i pieprzymy. Dajemy chwilkę, żeby lekko przeszło przyprawami.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Nie obieramy jej.

Pieczarki z kolei obieramy i kroimy na ćwiartki jeśli są mniejsze. Gdy mamy spore pieczarki, możemy pokroić w plastry.

Pora kroimy w talarki.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy kurczaka i smażymy chwilę z każdej strony. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, a po chwili dodajemy pora i pieczarki, kontynuując smażenie. Gdy pieczarki będą lekko podsmażone dajemy cukinię i wszystko razem chwilę mieszamy na patelni. 

W osobnym garnku gotujemy makaron, ja dałam spaghetti. Pamiętajcie, żeby nie przelewać zimną wodą gotowego makaronu.

Wracamy do patelni.  Do całości dodajemy kilka łyżek śmietany, tak aby powstał nam dość płynny sosik. Całość niezmiennie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem.



Gotowe!

U mnie jak zwykle nie mogło nie mogło zabraknąć natki pietruszki do posypania :)


Popularne posty