Zupa krem z warzyw
Przy okazji postu powstała szybka, nieskomplikowana zupa- krem.
Razem z czosnkowymi grzankami tworzy dość zgrany duet.
Delikatny krem, wyraziste chrupiące grzanki, to musi się udać.
Przepis na niewielką porcję zupy, taką na raz :)
Razem z czosnkowymi grzankami tworzy dość zgrany duet.
Delikatny krem, wyraziste chrupiące grzanki, to musi się udać.
Przepis na niewielką porcję zupy, taką na raz :)
- 3 średnie marchewki
- pietruszka
- kawałek pora, ok 5cm
- ćwiartka małego selera
- cebula
- 2 łyżki masła
- 500 ml krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- grzanki czosnkowe
Warzywa obieramy i kroimy w talarki/kostki czy inne mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim posiekaną cebulę. Lekko oprószamy solą.
Dodajemy po chwili resztę warzyw i podduszamy.
Do garnka dokładamy pomidory i dodatkowo dolewamy ok. 500 ml wody.
Do garnka dokładamy pomidory i dodatkowo dolewamy ok. 500 ml wody.
Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz