Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe a la strucla. Tylko bez zaplatania. Tak zwane rwane drożdżowe.
Ciasto wychodzi fajnie wilgotne. To była moja bolączka jeśli chodzi  ciasto drożdżowe.
Większość była dla mnie zbyt sucha. W końcu trafiłam na To!







  • 0,5 kg mąki typ. 500
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie suchych drożdży, odpowiednik 25 g drożdży swieżych
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • mleko oraz woda- po pół szklanki

  • ulubione smarowidło
Mleko podgrzać i wymieszać z wodą. Płyn powinien być lekko ciepły, aby ożywić drożdże. Pamiętajcie, że gorący płyn zabije nam pożywkę.
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej, nie dawajcie prosto z lodówki. Niech poleży kilka minut w cieple.
Ponieważ używam drożdży suszonych, nie muszę robić zaczynu.
Zatem mieszam wszystkie składniki ze sobą i lekko zagniatam. Przykrywam ciasto ścierką i odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Najlepiej, aż podwoi swoją objętość.


Następnie jeszcze raz wyrabiam ciasto przez kilka minut i rozwałkowuję je w kształt prostokąta.
Przygotowane ciasto smaruję dżemem truskawkowym i kroję na mniejsze prostokąty o grubości ok. 5 mm.(Albo kwadraty, zależy jak wyjdzie) Składam je, jeden na drugi i wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


Ciasto należy wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.30 min.


Wychodzi wyborne! 




Komentarze

Popularne posty