Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe a la strucla. Tylko bez zaplatania. Tak zwane rwane drożdżowe.
Ciasto wychodzi fajnie wilgotne. To była moja bolączka jeśli chodzi ciasto drożdżowe.
Większość była dla mnie zbyt sucha. W końcu trafiłam na To!
Następnie jeszcze raz wyrabiam ciasto przez kilka minut i rozwałkowuję je w kształt prostokąta.
Przygotowane ciasto smaruję dżemem truskawkowym i kroję na mniejsze prostokąty o grubości ok. 5 mm.(Albo kwadraty, zależy jak wyjdzie) Składam je, jeden na drugi i wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wychodzi wyborne!
Ciasto wychodzi fajnie wilgotne. To była moja bolączka jeśli chodzi ciasto drożdżowe.
Większość była dla mnie zbyt sucha. W końcu trafiłam na To!
- 0,5 kg mąki typ. 500
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży, odpowiednik 25 g drożdży swieżych
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru
- szczypta soli
- mleko oraz woda- po pół szklanki
- ulubione smarowidło
Mleko podgrzać i wymieszać z wodą. Płyn powinien być lekko ciepły, aby ożywić drożdże. Pamiętajcie, że gorący płyn zabije nam pożywkę.
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej, nie dawajcie prosto z lodówki. Niech poleży kilka minut w cieple.
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej, nie dawajcie prosto z lodówki. Niech poleży kilka minut w cieple.
Ponieważ używam drożdży suszonych, nie muszę robić zaczynu.
Zatem mieszam wszystkie składniki ze sobą i lekko zagniatam. Przykrywam ciasto ścierką i odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Najlepiej, aż podwoi swoją objętość.
Zatem mieszam wszystkie składniki ze sobą i lekko zagniatam. Przykrywam ciasto ścierką i odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Najlepiej, aż podwoi swoją objętość.
Następnie jeszcze raz wyrabiam ciasto przez kilka minut i rozwałkowuję je w kształt prostokąta.
Przygotowane ciasto smaruję dżemem truskawkowym i kroję na mniejsze prostokąty o grubości ok. 5 mm.(Albo kwadraty, zależy jak wyjdzie) Składam je, jeden na drugi i wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto należy wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.30 min.
Wychodzi wyborne!
Komentarze
Prześlij komentarz