Kluski dyniowe


Brak pomysłu na obiad, trochę więcej lenia, a zjeść coś jednak wypada.

To trzeba coś na szybko wykombinować.

Improwizacja. W zamrażalniku mrożona dynia ? to bach!

Dyniowe kluski kładzione. 

Na słodko. 

Na szybko.  

Wszyscy szczęśliwi.
  
A dzieci najbardziej :)

  • 250 g musu z dyni
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • odrobina cynamonu
  • jajko

Ponieważ użyłam mrożonej dyni, musiałam ją najpierw rozmrozić. Jeśli będziecie używać świeżej, należy ją poddusić w garnku, aby się rozpadła i powstał (względny) mus.

Do dyni dodajemy powyższe składniki i mieszamy. Wystarczy nam do tego łyżka, mikser absolutnie jest zbędny.

W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją należy osolić. Kluseczki nakładamy łyżką. Po chwili należy je przemieszać, żeby nie przywarły do dna.

Gotujemy je jeszcze chwilę od momentu wypłynięcia na wierzch.



U nas podane z masełkiem i cukrem.

I jak się szybko okazało, ta porcja była stanowczo za mała :)


Komentarze

Popularne posty