Kluski dyniowe
Brak pomysłu na obiad, trochę więcej lenia, a zjeść coś jednak wypada.
To trzeba coś na szybko wykombinować.
To trzeba coś na szybko wykombinować.
Improwizacja. W zamrażalniku mrożona dynia ? to bach!
Dyniowe kluski kładzione.
Na słodko.
Na szybko.
Wszyscy szczęśliwi.
A dzieci najbardziej :)
- 250 g musu z dyni
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- odrobina cynamonu
- jajko
Ponieważ użyłam mrożonej dyni, musiałam ją najpierw rozmrozić. Jeśli będziecie używać świeżej, należy ją poddusić w garnku, aby się rozpadła i powstał (względny) mus.
Do dyni dodajemy powyższe składniki i mieszamy. Wystarczy nam do tego łyżka, mikser absolutnie jest zbędny.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją należy osolić. Kluseczki nakładamy łyżką. Po chwili należy je przemieszać, żeby nie przywarły do dna.
Gotujemy je jeszcze chwilę od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotujemy je jeszcze chwilę od momentu wypłynięcia na wierzch.
U nas podane z masełkiem i cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz