Kruche rogaliki

Ten przepis na rogaliki można uznać za taki kryzysowy.
Ze składników zazwyczaj będących w domu.
Ciasto nie wymaga leżakowania  w lodówce.
Zagniatasz, kroisz, zwijasz i do piekarnika.
A potem już tylko się delektować!


  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 1 masło- 200 g
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/3 szkl. cukru

  • marmolada, powidła śliwkowe- to co macie ochotę włożyć do środka swoich rogalików
Ciasto zagniatamy z powyższych składników. Dzielimy na kilka mniejszych części, 3-4, i rozwałkujemy ciasto w kształcie koła. Dzielimy je na 8 równych części, powstaną trójkąty, z których będziemy zwijać rogaliki. Na podstawach trójkątów kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.25 min., do złotego koloru.

Nie zdążyłam nawet zdjęć zrobić, ponieważ zniknęły.  Znowu magia zadziałały w naszym domu. :)


Idealne do kawki. Smacznego!








Komentarze

Popularne posty