Kruche rogaliki
Ten przepis na rogaliki można uznać za taki kryzysowy.
Ze składników zazwyczaj będących w domu.
Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce.
Zagniatasz, kroisz, zwijasz i do piekarnika.
A potem już tylko się delektować!
Ze składników zazwyczaj będących w domu.
Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce.
Zagniatasz, kroisz, zwijasz i do piekarnika.
A potem już tylko się delektować!
- 2,5 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 1 masło- 200 g
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1/3 szkl. cukru
- marmolada, powidła śliwkowe- to co macie ochotę włożyć do środka swoich rogalików
Ciasto zagniatamy z powyższych składników. Dzielimy na kilka mniejszych części, 3-4, i rozwałkujemy ciasto w kształcie koła. Dzielimy je na 8 równych części, powstaną trójkąty, z których będziemy zwijać rogaliki. Na podstawach trójkątów kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.25 min., do złotego koloru.
Nie zdążyłam nawet zdjęć zrobić, ponieważ zniknęły. Znowu magia zadziałały w naszym domu. :)
Idealne do kawki. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz