Czekoladowe ciasto z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni, to trzeba korzystać ile się da!
O ile same w sobie są pyszne i w zasadzie nie potrzebują dodatków poprawiających smak, to tu akurat pełnią rolę wypełniacza smaku :)
Ciasto, a właściwie deser na zimno, bo z pieczeniem nie ma nic wspólnego.
Szybki i łatwy w wykonaniu, niecodzienny w smaku.
Przepis na ten smakołyk znalazłam przypadkiem na pewnym portalu społecznościowym i postanowiłam go wypróbować.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie "udoskonaliła" :)
W rondlu podgrzewamy 200 ml śmietany i rozpuszczamy w niej czekoladę. Zostawcie kawałek do starcia, na wierzch ciasta.
O ile same w sobie są pyszne i w zasadzie nie potrzebują dodatków poprawiających smak, to tu akurat pełnią rolę wypełniacza smaku :)
Ciasto, a właściwie deser na zimno, bo z pieczeniem nie ma nic wspólnego.
Szybki i łatwy w wykonaniu, niecodzienny w smaku.
Przepis na ten smakołyk znalazłam przypadkiem na pewnym portalu społecznościowym i postanowiłam go wypróbować.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie "udoskonaliła" :)
- 200-250 g herbatników
- kostka masła /prawdziwego-margaryny i inne cuda odpadają /
- śmietana 30% ok. 450ml
- 2 łyżki cukru pudru
- czekolada - pół na pół- gorzka i mleczna / 200-250 g/
- żelatyna 2 łyżki
- truskawki
Herbatniki kruszymy tak drobno, jak się uda. Mało rozpuszczamy i wlewamy do ciastek. Całość mieszamy, po czym wysypujemy na tortownicę i mocno ugniatamy. Podana porcja jest idealna na formę 20 cm.
W rondlu podgrzewamy 200 ml śmietany i rozpuszczamy w niej czekoladę. Zostawcie kawałek do starcia, na wierzch ciasta.
Żelatynę należy namoczyć w ok.40 ml wody. Gdy spęcznieje, czyli po kilku minutach, przekładamy ją do garnka z dobrze ciepłą masą czekoladową. Mieszamy, aż się rozpuści. Pamiętajcie, żeby nie podgrzewać już masy po dodaniu żelatyny. Odstawiamy całość do ostygnięcia.
Pozostałe 250 ml śmietany ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i mieszamy z ostygniętą masą.
Formę ze spodem herbatnikowym wykładamy truskawkami i całość zalewamy powstałym kremem.
Chłodzimy w lodówce, a gdy masa lekko się zetnie, można posypać wiórkami czekoladowymi.
Całość należy dobrze schłodzić, min. 3 h.
Całość należy dobrze schłodzić, min. 3 h.
U nas zagości na dłużej ten przepis! Bo ciasto niestety znika szybko, niestety albo stety :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz