Wołowe klopsiki w kapuście


Klopsy w innej postaci, bez sosu, za to z dużą ilością warzyw.  Proste i szybkie w przygotowaniu. 


  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • jajko
  • sucha bułka
  • 500 g kapusty
  • duża cebula
  • marchew 2 szt.
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek
  • olej do smażenia
  • mąką do obtoczenia mięsa

Suchą bułkę moczymy w wodzie bądź mleku. Dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 


Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i płatkami chili, tak żeby klopsy były wyraziste w smaku. 

Ponieważ nie używam dokładnej gramatury, musicie na bieżąco próbować i ilość przypraw dostaosować do własnych upodobań.


Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki. 


Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Kiedy będą gotowe, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.



Na patelnię dajemy pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie solimy i chwilę podsmażamy.

W tym czasie ścieramy marchewkę, używamy do tego tarki o grubych oczkach. 


Kapustę szatkujemy  niezbyt dokładnie. 



Kiedy cebula się już podsmaży, dajemy marchew i razem jeszcze chwilę pozostawiamy na ogniu. 

Po chwili dodajemy kapustę, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego i zalewamy szklanką wody.
Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie już nieco miękka, ale nadal chrupiąca.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Fajnie gdy słodycz marchwi i kapusty przełamiemy dużą
ilością pieprzu. 


Dokładamy gotowe klopsiki i przez chwilę razem podgrzewamy.

Możemy podać z ulubionymi dodatkami. My wybraliśmy ciepłe, chrupiące grzanki, rewelacja!




Smacznego!


Komentarze

Popularne posty