Wołowe klopsiki w kapuście
Klopsy w innej postaci, bez sosu, za to z dużą ilością warzyw. Proste i szybkie w przygotowaniu.
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- jajko
- sucha bułka
- 500 g kapusty
- duża cebula
- marchew 2 szt.
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek
- olej do smażenia
- mąką do obtoczenia mięsa
Suchą bułkę moczymy w wodzie bądź mleku. Dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i płatkami chili, tak żeby klopsy były wyraziste w smaku.
Ponieważ nie używam dokładnej gramatury, musicie na bieżąco próbować i ilość przypraw dostaosować do własnych upodobań.
Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki.
Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Kiedy będą gotowe, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Na patelnię dajemy pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie solimy i chwilę podsmażamy.
W tym czasie ścieramy marchewkę, używamy do tego tarki o grubych oczkach.
Kapustę szatkujemy niezbyt dokładnie.
Kiedy cebula się już podsmaży, dajemy marchew i razem jeszcze chwilę pozostawiamy na ogniu.
Po chwili dodajemy kapustę, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego i zalewamy szklanką wody.
Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie już nieco miękka, ale nadal chrupiąca.
Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie już nieco miękka, ale nadal chrupiąca.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Fajnie gdy słodycz marchwi i kapusty przełamiemy dużą
ilością pieprzu.
ilością pieprzu.
Dokładamy gotowe klopsiki i przez chwilę razem podgrzewamy.
Możemy podać z ulubionymi dodatkami. My wybraliśmy ciepłe, chrupiące grzanki, rewelacja!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz